torstai 4. kesäkuuta 2020

Aliarvostettu kotimaan matkailu

Mä rakastan matkustelua. Muistan vieläkin ensimmäiset ulkomaan matkat Kreikkaan, joita tehtiin perheen kanssa, ja jo silloin siinä oli jotain ihanaa ja jännittävää. Muistan myös sen, kuinka Teneriffalla bussin kyydissä mietin oppaan höpinöitä kuunnellessa, että tolla on maailman siistein työ ikinä. Matkaopasta musta ei koskaan tullut, mutta alalle päädyin silti muutama vuosi myöhemmin. Muistan ensimmäiset reissut kavereiden kanssa ilman vanhempia, ja muistan ikuisesti mun ensimmäisen matkan, jonne matkustin yksin ja jossa vietin viikon täysin yksin. Se on ihana tunne, kun saa matkan varattua monen kuukauden päähän, ja lähtöpäivä alkaa lopulta pikkuhiljaa lähestyä. Rakastan matkustaa lentokoneessa, tutkia uusia paikkoja, maistella paikallisia ruokia, maata rannalla kirkkaan meriveden äärellä ja ihmetellä maailman menoa.

Muutama kuukausi sitten maailma kuitenkin pysähtyi. Toukokuun lopussa häämöttävä kesäreissu parhaiden kavereiden kanssa peruuntui. Koko matkailuala koki historian suurimman kriisin, josta ei varmasti lähivuosinakaan tulla täysin toipumaan. Kaikki tämä on saanut mut miettimään mun omia matkustustottumuksia. Vielä jonkin aikaa sitten vuosi ei voinut mun mielestä olla onnistunut, jos ei päässyt vähintään yhdelle ulkomaan reissulle. Kyllähän Suomesta on pakko välillä päästä pois, ja Suomen rajojen ulkopuolella on niin paljon upeampia ja hienompia juttuja kuin täällä.


Mun ajatusmaailman muuttumiseen on vaikuttanut monet asiat myös tämän päällä olevan tilanteen vuoksi. Isolta osin varmasti kuluneen vuoden matkailualan opinnot, joiden kautta olenkin saanut paljon lisää tietoa kestävästä matkailusta, vastuullisuudesta ja erityisesti oppinut paljon Lapin matkailusta. Viimeisen vuoden aikana oon päässyt näkemään maailman upeimpia paikkoja, joista osa on sijainnut ihan täällä omilla kotinurkilla, osa vähän kauempana mutta kuitenkin automatkan päässä. Oon ehkä vihdoin ymmärtänyt sen, että unohtumattomat kokemukset ja elämykset voi löytää myös läheltä - se ei aina vaadi lentomatkaa maailman toiselle puolelle.


En varmastikaan tule luopumaan matkailusta kokonaan, sillä maailmassa on niin paljon paikkoja joissa haluan ehdottomasti päästä käymään. Nyt ennemminkin kiehtoo ehkä ajatus yhdestä hyvin suunnitellusta ulkomaan reissusta, jota saa haaveilla ja odotella, ja joka todella tarjoaa jotain odottamisen arvoista. Enää en koe ehkä tarvetta ''turhanpäiväselle matkustamiselle'', eli ulkomaille menoa vain ulkomaille lähtemisen vuoksi.


Vaikka en ihan vielä voi puhua omasta urastani matkailun parissa, voin kuitenkin jo melkein varmaksi sanoa että kotimaan matkailu tulee olemaan se juttu mihin aijon tulevaisuuden urallani keskittyä. Kaikki se, mitä Suomi tarjoaa, on oikeasti todella ainutlaatuista, ja jotain mitä en itse myöskään viime vuosien aikana ole osannut arvostaa. On ihanaa, että täällä voi kulkea vapaasti metsissä ja retkeillä mitä upeammissa maisemissa. On ihanaa, että meiltä löytyy puhdasta ja laadukasta ruokaa, joka on valmistettu Suomessa. Revontulet, yötön yö ja tunturimaisemat ovat asioita, joista aina puhutaan, mutta joita läheskään kaikki suomalaiset eivät varmasti ole vielä kokeneet. Meiltä löytyy metsiä, järviä, merta, luonnonpuistoja, ihania hotelleita, hyviä ravintoloita ja vaikka mitä, joiden parissa viettää päivä, viikonloppu tai vaikka kokonainen lomaviikko.


Tällä hetkellä en odota mitään muuta yhtä innolla, kuin sitä että pääsen meidän mökille Karjalohjan maisemiin lomailemaan. Ja tekemään ei-mitään. Ilman puhelinta, ilman somea, ilman sen kummempaa tekemistä. Odotan sitä, että pääsen reissaamaan autolla ympäri Lappia, yöpymään teltassa tai autiotuvissa, ja istumaan nuotion äärellä keskellä yötä, koska koko ajan on valoisaa.

Vaikkei tällä hetkellä pystytäkään reissaamaan ulkomailla, ja monilla on varmasti vielä kesälomat edessä ja harmitukset peruuntuneista kesämatkoista takaraivossa. Muistakaa että matkustaa voi myös kotimaassa, ja tällä hetkellä se on erityisen tärkeää. Tue paikallisia pienyrittäjiä, lähde viikonloppureissulle ihanaan hotelliin tai vaellusreissulle tunturi-Lappiin. Se ei ehkä ole samanlaista mihin ollaan totuttu, mutta se voi todellakin yllättää!

4 kommenttia:

  1. Hyvä Saija! Nyt ei auta, kun toivoa, että mahdollisimman moni muukin ajattelee samoin. Meillä on kaunis maa, jossa on turvallista ja ihanaa matkustaa!

    VastaaPoista
  2. Hei! Blogissani on osio "luen näitä blogeja" ja blogisi on siellä. Ilmoitathan minulle mikäli se ei ole ok.

    ♥ Aurinkoista kesää!♥

    http://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista